Flamenco

Flamenco är en spansk konstform bestående av tre delar:

  • gitarrspel (”guitarra”)
  • sång (”cante”)
  • dans (”baila”).

Flamencon härstammar ifrån de sydliga regionerna av Spanien, men tros vara influerad av många världskulturer såsom latinamerikanska, kubanska och judiska traditioner.

Ursprungligen bestod inte flamencodans av musik, utan utfördes enbart med sång och klappande händer som kallades ”toque de palmas”.

En del flamencodans följer fortfarande gammal tradition, men användningen av gitarrer och andra musikinstrument har blivit mer populär i modern flamenco.

Traditionella flamenco dansare fick sällan någon formell träning. flamencon lärdes ut av vänner, släktingar och grannar. Medan vissa flamenco-musiker och dansare fortfarande lär sig flamenco på egen hand, är de mest moderna flamencoartisterna professionellt utbildade.

Flamencodans kan ha många olika syften. Oavsett om dansen är avsedd att vara underhållande, romantisk eller tröstande, så är flamencon en mycket känslomässig dansstil.

Flamenco dansare försöker uttrycka sina djupaste känslor genom att använda kroppsrörelser och ansiktsuttryck. Dansarna klappar också ofta händerna, steppar och sparkar med fötterna på golvet. Många flamencodansare använder sig  också ofta av små slagverksinstrument som kallas kastanjetter.

 

Flamenco måste upplevas live

Om du åker till Spanien så är flamenco showerna inklusive spanskt vin, Sangria, gazpacho och tapas något av de bästa sevärdheterna i Spanien.

Lära sig dansa Flamenco

Sugen på att inte bara se, utan även lära dig dansa flamenco?

Madrid är hem till en av de mest kända flamenco skolorna: Amor de Dios. Från gryning till skymning bär ljuden av flamencofotverk på den upptagna gatan nedanför. Dussintals studior och hallar håller i historia med fotografier, kostymer, gamla flygblad och tidningsutklipp på väggarna.

Du kan ta lära dig flamenco från 1900-talets flamencolegender, som exempel La Tati och Merche Esmeralda, eller ikoner från det 2000-talet som Concha Jareño och Alfonso Losa. Klasser fokuserar på borrteknik, från flamenco till spanska klassiska. På marknaden kan du möta dessa mästare och köpa färskvaror eller ta en kaffe med dem mellan klasserna.

La Tati – Feria de españa

Curso con Concha Jareño Conseratorio de Almería. Tangos

Clases en Amor de Dios

Jerez de la Frontera

Om en storstad som Madrid inte passar dig så kan Jerez de la Frontera i Andalusen, hem till Centro Andaluz de Flamenco (Spaniens nationella flamencoarkiv), vara bättre. Den hemgjorda stilen: Bulerías, en festlig dans som vanligtvis är del av flamencofester och som presenteras i slutet av många flamenco-föreställningar, kommer från den här lilla staden.

Att lära sig stegen tillsammans med låtarna kan hjälpa dig att förstå den invecklade kommunikationen mellan dansare och sångare.

Flamenco i Barcelona

Sevilla, Cordoba, Granada är andra populära städer för att uppleva Flamenco, men även städer som Valencia och Barcelona har en Flamenco boom just nu. Barcelonas flamencoscene blomstrar rejält. Barcelona är full av barer, restauranger, tablaos, dansskolor och alla slags evenemang där flamencon är det centrala.

En Flamenco show i Spaniens stora städer brukar gå på cirka 500 kronor inklusive mat och dryck.

Vi har kikat lite närmare på vilka Spanien sevärdheter Great Memories erbjuder.

På Las Ramblas kan ni uppleva en av de bästa Flamencoshowerna i Barcelona vid namn Tablao Cordobés.

Här är en länk till Tablao Cordobés Youtube kanal där ni kan få en försmak hur flamencon ser ut i deras häftiga lokaler: https://www.youtube.com/user/CordobesTablao 

Lämna en kommentar