Festivaler och fiestas i Spanien

Välkomna till Spanien sevärdheter. Spanien bjuder på de några av de mest underliga och största festivalerna eller fiestas i hela världen.

Las Fallas som närmar sig nu i mars i Valencia är en av världens största festivaler. Vi ska ta och kika närmare på flera både udda och mer mainstream fiestas och festivaler i Spanien i det här inlägget.

Las Fallas

Först ut är Las Fallas och den största festivalen i Spanien.

Varje år äger Las Fallas festival i Valencia rum på exakt samma datum.

Valencia Las Fallas

Huvudhändelserna pågår från den 15 mars till den 19 mars, men många händelser äger rum från början av mars fram till denna veckan.

Las Fallas erbjuder några av de mest spektakulära fyrverkerierna som går beskåda varje lunchtid från början av mars. Ni kommer även kunna beskåda en mängd olika parader, shower och andra festligheter under Las Fallas.

Boende under Las Fallas är väldigt dyrt, tänk på att upp mot 3 miljoner människor vill besöka festivalen. Försök boka tidigt för att undvika besvikelse.Booking.com

Valencia under Las Fallas är livligt 24 timmar om dygnet. Om du värdesätter din sömn måste du noggrant välja ditt boende. Vilket innebär att antingen stanna lite utanför centrum eller kolla upp i förväg så att ditt hotell har ljudisolerade rum (inte mot gatan). Under min resa till Las Fallas i år har jag hyrt en lägenhet mitt i El Carmen, så det kommer garanterat bli livligt.

Las Fallas är något som du aldrig någonsin sett förut, eftersom de inte på något annat ställe i världen firar en händelse som är mer fascinerande än Fallas, som faktiskt har förklarats som en händelse av mänsklig immateriell kulturarv av UNESCO.

Gigantiska, färgstarka statyer och figurer fyller stadens gator och torg. De är ofta satiriska och refererar till politiska eller popkulturhändelser som skedde under senaste året. Att gå på Fallas-vägen är ett av de mest intressanta sätten att upptäcka staden. 

Las Fallas firas som huvudsak för den kommande våren.

Ordet "fallas" avser de stora och långa kompositionerna av figurer gjorda av papier-maché. Saint Joseph's Day inträffar den 19e mars, sista dagen på fallas och då eldas alla karikatyrer upp.

Saint Joseph är skulptörens snickare i Valencia, vilket var passande eftersom fallorna var tillverkade av trä fram till 20-talet. Det var då så billig och lätt att arbeta med material som kartong blev alltmer tillgänglig.

La Tomatina

Denna galna festivalen håller också till i Valencia provinsen, närmare bestämt i den lilla byn Bunol med cirka 10 000 invånare och ligger ungefär 45 minuter från Valencia.

Bunol La Tomatina

Festivalen hålls alltid den sista onsdagen i augusti varje år och är en festival som många har i sin bucket list.

På 1940-talet sägs det att festivalen började efter ett litet gatuslagsmål (enligt legenden). Under årtionden har tomatfesten blivit bannad under olika regeringar, men har alltid kommit tillbaka på grund av dess popularitet bland medborgarna. La Tomatina vuxit till en slags festival som är själva definitionen av organiserat kaos med 20 000 deltagare från lokalbefolkningen, spanjorer och internationella spänningssökare. I en timme kan ni kasta mer än 60.000 kilo övermogna tomater på vänner och fiender. Tidigare kunde alla delta, men det blev en alltför stor säkerhetsrisk när fler än 50 000 människor samlades på gatorna i Bunol, därför blev La Tomatina en biljettbegivenhet - med inträdesavgifter och begränsade till max 20 000 deltagare. Med andra ord så tar biljetterna snabbt slut!

La Tomatina Valencia BunolDet går att bo i staden Bunol under er vistelse på La Tomatina, men det är mycket mer logiskt att bo i Valencia där utbudet av logi är så mycket större och därifrån sedan ta er ut till festivalen och tomatkriget.

Det finns 20 auktoriserade återförsäljare för La tomatina biljetter, mer om dem hittar ni här!

 

Baby Jumping Festival - El Salto del Colacho

Att spanjorer är skrockfulla är festivalen El Colacho ett tydligt bevis på i Castillo de Murcia nära Burgos.

Castillo de Murcia El ColachoAlla som har ett nyfött tillskott till sin familj kan ta med sig deras älskling till den här festivalen som kallas El Colacho, som har ägt rum årligen ända sedan 1620-talet. Själva festivalen är en del av firandet som hålls över hela Spanien för den katolska festen Corpus Christi (Corpus Christi är en kristen efterlevnad som hedrar den heliga nattvarden. Det är också känt som Kristi heligaste kropps fest, liksom kransens dag.), och samtidigt som många andra städer har spektakulära processioner och en mängd andra populära sätt att fira på, så finns det bara en enda Baby Jumping festival. Spädbarnen läggs på madrasser på marken och vuxna män, klädda som djävulen hoppar över spädbarnen, vilket ska rensa barnen från alla onda handlingar. Detta kan verka ganska skrockfullt, något som den traditionella kombinationen av religion och spansk folklära håller fast vid. Baby jumping festival

Den som inte är välsignad med att ta emot detta skydd under sin barndom och har levt livet och har ångest över eventuellt kommande dåliga dagar med sjukdomar osv kan i vuxen ålder välja att delta i en annan festival vid namn Hogueras den 21: e December i Granada, där man hoppar genom eld. Även Hogueras är avsedd för att skydda mot sjukdom. Festivalen äger rum den första söndagen efter Corpus Christi så dess datum kommer att variera i enlighet med detta.

Vi kommer fylla på med fler festivaler i Spanien, några exempel är Benicàssim musikfestival, Fiesta de Santa Marta de Ribarteme - Fiesta of Near Death Experiences och Haro Whine Festival som är lite lik La Tomatina - världens största matkrig, men här är det istället vinkrig då spanjorerna kastar mängder med vin på varandra. Ingen har väl heller missat Pamplona Bull run - San Fermin som vi kommer berätta mera om här på spaniensevardheter.se

Lämna en kommentar